Máte představu o tom, jak se vlastně vyrábí kečup z rajských jablíček? Nemyslíme doma, v kuchyni, z pěti kilo rajčat, ale v potravinářské výrobě ve velkém množství. Ne každý totiž dokáže domyslet některé skutečnosti, které v takových situacích vznikají v souvislosti s kvalitou zpracovávaných surovin a hotových produktů, a také s jejich přepravou a skladováním.
Vstupní surovinou pro výrobu kečupu jsou rajčata a ta se lisují a drtí po stovkách kilogramů ve speciálních strojích, aby se následně vzniklá kašovitá hmota přemístila do speciálních nádob a přesouvala se k finálnímu zpracování. K tomu jsou zapotřebí velkoobjemové boxy, známé pod názvem IBC nádrže. IBC kontejner si můžeme představit jako hranol o užitném objemu tisíc litrů, je vyroben z tvrzeného plastu o extrémní nosnosti až pěti tisíc kilogramů, a to proto, že se plně naložené kontejnery pokládají na sebe do výšky pěti pater. Tím se velmi efektivně vyplní skladový prostor, nezůstává tu zbytečně nevyužitá zejména horní část skladů, což bývá případ některých skladišť, kde nejsou k dispozici nákladní výtahy a sestavené velkokapacitní regály.
Skladování a přeprava zpracovaných rajčat v podobě šťávy a pyré může probíhat dle potřeby v chladicích nebo mrazicích boxech, plastové kontejnery jsou pro tyto provozní teploty konstruované, a počítá se s nimi především chladnějším prostředí, kde je nízká teplota skladování ovoce a zeleniny klíčová pro zachování prvotřídní kvality finálních výrobků.
Až si tedy zas někdy budete dopřávat špagety se strouhaným sýrem, olivovým olejem, bazalkou a kečupem, a bude vám kečup z dávkovače stříkat po celém stole, což je doménou zejména malých dětí, nerozčilujte se nad vzniklým nepořádkem a naopak buďte vděční lidem, kteří mají zásluhu na tom, abyste si vůbec ty těstoviny mohli na talíři čím polévat.